Premium

Ako vplýva ovocie na výkon a rozdiely medzi nedozretým a bodkovaným banánom

Význam vybraného ovocia pre šport:

• Antioxidačná kapacita výťažkov z ovocia nachádza v literatúre svoje potvrdenie
• Avšak údaje podporujúce zlepšenie výkonu sú menej konzistentné
• Limitujúcim faktorom je možnosť potvrdenia čistoty a konzistencie použitých extraktov
• Hoci existujú prirodzené odporúčania na konzumáciu celého ovocia, je dostupných len málo údajov o skúmaniach konzumácie práve celého ovocia na zdravie, či výkonnosť športovcov.

Čučoriedky:

Na základe niekoľkých štúdií sa zdá, že konzumácia čučoriedok (150-250 g / deň) má priaznivé antioxidačné a protizápalové účinky a môže byť užitočná pre športovcov aj počas vysoko vytrvalostného tréningu. Nie je však dostatok výskumov, ktoré skúmajú úlohu čučoriedok ako celého ovocia v rámci ich diéty. V súčasnosti teda zostávajú výkonové výhody spojené s požitím čučoriedok exkluzívne. Na druhej strane, neboli nájdené žiadne významné vedľajšie účinky spojené s konzumáciou čučoriedok.

Nutričný obsah: 100g / 57 Kcal = 14.5g sacharidov a 2,4g vlákniny Vitamíny: foláty – 6 ug / tiamín – 54 mg / vitamín K – 19,3 ug Minerály: kalcium – 6 mg / magnézium – 6 mg Ostatné: draslík – 77 mg / luteín – 80 ug

Čierne ríbezle:

Pri čiernych ríbezliach sa dávkovanie v rozmedzí od 200 do 300 mg, ktoré poskytuje 150 až 900 mg anthokyanínu, prejavuje v niekoľkých fyziologických reakciách. Ich vplyv na výkonnosť je však menej jasný. Zatiaľ čo pri vyšších úrovniach intenzity existuje predpoklad zlepšenie výkonu v porovnaní s časom vyčerpania, len jedna štúdia ukázala zlepšenie času na dokončenie pretekov. V súčasnosti nie sú známe štúdie, ktoré by dokazovali určité nežiadúce reakcie pri požití čiernych ríbezlí v rámci uvedenej dávky.

Nutričný obsah: 100g / 63 Kcal = 15.4g sacharidov, 4,3g vlákniny Vitamíny: foláty – 8 ug / vitamín A – 230 mg / vitamín C – 181 mg Minerály: kalcium – 55 mg / magnézium – 24 mg / fosfor – 59 mg / železo – 1,5 mg Ostatné: draslík – 322 mg

Banány:

Pri posudzovaní celých plodov banánov sa dávkovanie pohybovalo v rozmedzí od 0,4 g na kg, respektíve celých porcií do 150 g. Banány môžu značne variovať vzhľadom k vysoko odolnému obsahu škrobu v surových nezrelých (zelených) banánoch. Nie všetky sacharidy v zelených banánoch sú však odolné voči ľudskému tráveniu, štúdie naznačujú, že až 50% sacharidov nie je rozložených enzýmami. Okrem známych priaznivých účinkov na reguláciu glukózy a lipidov v krvi, môžu tieto rezistentné škroby znižovať oxidáciu sacharidov a zároveň zvyšovať tak oxidáciu mastných kyselín, ako aj sýtosť. Pre športovcov môžu byť sladké a rýchle stráviteľné žlté a / alebo bodkované banány vhodnejšie pre výkon a regeneráciu.

Nutričný obsah: 100g / 90 Kcal = 22.8g sacharidov a 2,6g vlákniny Vitamíny: foláty – 2 ug / vitamín A – 64 mg / vitamín C – 8,7 mg Minerály: kalcium – 5 mg / magnézium – 27 mg / fosfor – 22 mg Ostatné: draslík – 358 mg / luteín – 22 ug

Hrozno:

Požitie hroznovej šťavy (300 až 700 ml) a hroznového extraktu (400 mg / deň) sa zdá byť prínosné pre tých, ktorí sa zapájajú do behu alebo tímového športu vyššej intenzity (po 28 až 42 dňoch konzumácie). Pri požití sušených hrozienok, bolo zaznamenané zlepšenie výkonnosti na 10 km. Vyžadujú sa ďalšie skúmania, pokiaľ ide o otázky imunity a jeho potenciálu zvyšovať výkonnosť. Pokiaľ ide o bezpečnosť, neboli hlásené žiadne toxické alebo nepriaznivé účinky na ľudských modeloch až do dávky 600 mg / deň.

Nutričný obsah: 100g / 68 Kcal = 18g sacharidov a 0,9g vlákniny Vitamíny: foláty – 2 ug / vitamín A – 66 mg / vitamín C – 10,8 mg / vitamín K – 14,6 ug Minerály: kalcium – 10 mg / magnézium –7 mg Ostatné: draslík – 191 mg / luteín – 22 ug

span class=”referal”>Ďalšie použité referencie:
2018; Fruit for Sport – Alireza Naderi

Leave a Response

Coach_Vilo
V skratke: - 13 rokov v hre so železom - 12 súťaží - 6 rokov osobné trénerstvo - IIFYM / IF / Flexible dieting - Fitclan & 365 Gym coach/speaker - JUDr., PhD.