Recepty – slanéFreeRecepty

Sýta fazuľová polievka s domácimi rezancami (Recept)

Sýta polievka, po ktorej ani možno nepotrebuješ hlavné jedlo – to je naša hustá fazuľová polievka s domácimi rezancami. Ingrediencie sú naozaj základné a prípravu zvládne každý. Veľmi dôležité je namočenie fazule vopred, ktoré urýchli jej varenie. So solením určite počkajte až po dovarení fazule, keďže soľ by mohla varenie zase spomaliť. Domáce rezance sa samozrejme dajú nahradiť kupovanými, no odporúčame dať šancu aj tým domácim. Poďme si teda uvariť túto chutnú klasiku.

INGREDIENCIE

200 g suchej bielej fazule
150 g petržlenu
200 g mrkvy
3,5 l vody
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1/2 PL olivového oleja
hrsť čerstvej petržlenovej vňate
4 bobkové listy
6 guliek čierneho korenia
6 guliek nového korenia
1 a 1/2 ČL mletej papriky
1 a 1/2 ČL majoránky
soľ podľa chuti

domáce hrubé rezance:

150 g polohrubej múky + na pomúčenie
80 g celozrnnej špaldovej múky
1 vajce
voda podľa konzistencie, približne 80-100 ml
štipka soli
olej na pomastenie

POSTUP

Fazuľu aspoň 8 hodín pred varením namočíme do studenej vody. Pred varením fazuľu scedíme a dáme ju variť spolu s bobkovými listami do 3,5 l vody. Medzitým ošúpeme mrkvu, petržlen, cibuľu a cesnak. Mrkvu a petržlen nakrájame na kolieska, cibuľu nadrobno a cesnak zatiaľ odložíme bokom. Keď je fazuľa polomäkká, pridáme k nej nakrájanú koreňovú zeleninu, čierne korenie, nové korenie a hrsť petržlenovej vňate (nie je potrebné ju krájať). Polievku varíme na miernom plameni, až kým zelenina nezmäkne. Medzitým sa pustíme do prípravy rezancov. Múky zmiešame so štipkou soli, vajíčkom a postupne prilievame vodu, až kým nám nevznikne nelepivé a elastické cesto. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme úplne natenko, cesto dostatočne pomúčime aj zvrchu a ostrým nožom ho nakrájame na hrubšie rezance.

Rezance uvaríme vo vriacej osolenej vode, až dokým nevyplávajú na hladinu. Následne ich scedíme a na záver pomastíme olejom, aby sa nezlepili. Keď je zelenina v polievke mäkká, na panvici si na oleji opečieme cibuľku dosklovita. Ďalej k cibuli pridáme mletú papriku, ešte krátko opečieme a opečenú cibuľku s paprikou pridáme do polievky. Polievku na záver osolíme podľa chuti, pridáme do nej pretlačený cesnak, majoránku, prevaríme a odstavíme z plameňa. Polievku podávame s domácimi rezancami.


NUTRIČNÉ INFORMÁCIE

na 1 porciu, z celkového množstva ich vyjde 8

Kalórie: 240
Bielkoviny: 11 g
Sacharidy: 44 g
Tuky: 3 g

Napíš komentár

Simona Malková
Som vyznávačka zdravého životného štýlu a keďže sa nedokážem vzdať sladkého, rozhodla sa pretvoriť klasické kalorické koláčiky na nutrične hodnotné, no stále chutné maškrty.